Agrocentrum

Bladbemesting in aardappelen

Bladbemesting in aardappelen

Aardappelen hebben een specifieke behoefte aan voedingselementen. Naast de hoofdelementen stikstof (N), fosfor (P), Kalium (K), Calcium (Ca), Magnesium (Mg) en Zwavel (S) zijn ook de spoorelementen Borium (B) en Mangaan (Mn) zeer belangrijk voor een vitaal en productief gewas. Jarenlange plantsap-analyses tonen aan dat er meer aandacht moet komen voor sporenelementen in de aardappelteelt. 

Snel zoeken

Stikstof in aardappelen

Stikstof is belangrijk voor alle groeiprocessen in een aardappelgewas. Het is essentieel voor vegetatieve groei en is belangrijk voor de aanmaak van bladgroen. Stikstof speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van een aardappelgewas. Een plant gebruikt stikstof voor de aanmaak van aminozuren. Die aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, die op hun beurt weer belangrijk zijn voor het maken van enzymen, afweerstoffen en celstructuren. Tot slot is stikstof nodig voor de aanmaak van hormonen. Een tekort aan stikstof gaat in aardappelteelt ten koste van de gewasontwikkeling en de opbrengst.

Stikstofgebrek in aardappelen

Als een aardappelgewas te weinig stikstof heeft, dan ontstaat er te weinig groei en dus een gedrongen gewas. Het blad verkleurt en wordt lichtgroen tot geelachtig. Bij een ernstig gebrek ontstaat er necrose vanuit de bladpunt. Bij een overdaad aan stikstof (nitraat) wordt het aardappelgewas gevoeliger voor ziekten.

Stikstofgebrek in aardappelen

Stikstofgebrek in aardappelen komt vaak voor bij droogte of juist bij (te) veel neerslag (uitspoeling). Een te hoge of te lage pH van de grond kan ook een oorzaak zijn, maar ook een te laag organisch stofgehalte kan zorgen voor een stikstofgebrek. Hoge koolstofresten (bijv. stro) in de bodem kunnen ook een oorzaak zijn van stikstofgebrek in aardappelen. Er wordt dan veel stikstof gebruikt om het stro te verteren en het gewas komt vervolgens stikstof tekort. In situaties van extreem snelle gewasgroei ontstaat het stikstofgebrek eerder dan bij een rustig groeiend gewas.

links voldoende stikstof, rechts stikstof tekort

links voldoende stikstof, rechts stikstof tekort

Advies producten

AGrocentrum total care

Total Care

is een zeer complete meststof voor de teelt van aardappelen. Naast 120 g/l stikstof bevat het ook fosfaat, kali, magnesium, borium, koper, mangaan, zink én aminozuren. Total Care is zeer geschikt voor perioden van slechte opname vanuit de bodem. Het ondersteunt de groei en bladkwaliteit. De aminozuren geven energie aan de plant.

Advies: tijdens perioden van stress 5 tot 10 l/ha. Regelmatig herhalen met interval van 10-14 dagen. Tot het gewas weer voldoende kan opnemen uit de bodem. Voor aanvullende bemesting op normaal groeiende gewassen. 3 tot 4 l/ha. Regelmatig toevoegen aan de bespuitingen.

Thiotrac Yaravita AgroCentrum 2023

Thiotrac

bevat naast 200 g/l stikstof ook 300 g/l direct opneembare zwavel, belangrijk voor de N:S-verhouding.
Advies: 5 l/ha Thiotrac 300 bij het sluiten van de rij. Eventueel herhalen.

AgroCentrum staat klaar om
advies te geven

Wanneer fosfaatgebrek in aardappelen?

Een tekort aan fosfaat komt vaak voor bij koude omstandigheden. Bij 13 °C is de opname van fosfaat 70% minder dan bij 21 °C. Op gronden met een (te) lage pH ontstaat ook gemakkelijk een fosfaat tekort. Bij een pH van 4,5 is de opname van fosfaat 50% van de opname bij een pH van 6 à 7. Een te laag humusgehalte en/of een te hoge concentratie aan ijzer kunnen ook een oorzaak zijn van een fosfaat tekort in aardappelen. Extreme droogte kan een fosfaatgebrek verergeren.

 

Fosfaat in aardappelen

Fosfaat is belangrijk voor de celdeling, celstrekking en voor het energie transport in de plant. ATP is het energie-molecuul waarop veel chemische processen in de plant draaien. Fosfor is ook een belangrijke component van celmembranen. De aardappelplant heeft fosfaat nodig voor knolvorming. De timing is daarbij belangrijk. Een vroege toepassing verhoogt het aantal knollen, een wat latere toepassing geeft grotere knollen. Het onderwatergewicht stijgt bij voldoende beschikbaarheid van fosfaat.

Fosfaatgebrek in aardappelen

Als een aardappelgewas te weinig fosfaat heeft, dan gaat dat ten koste van de groei. Er ontstaat een gedrongen gewas. Heel typerend voor een fosfaatgebrek is de donkere, soms bijna naar paars neigende bladkleur. Bij een ernstig fosfaatgebrek staan de bladranden iets omhoog. Een overmaat van fosfaat in aardappelen kan de oorzaak zijn van een ijzergebrek.

fosfaatgebrek in aardappelen

Advies producten

YaraVita Hydrophos AgroCentrum 2023

Hydrophos

bevat naast 440 g/l fosfaat (P2O5) ook 74 g/l kali (k2O) en 100 g/l magnesium (MgO). Het grote voordeel van Hydrophos is dat het direct wordt opgenomen door het blad.

Advies: 2x 5 l/ha te spuiten voordat de stolonen zich verdikken.

Seniphos AGroCentrum 2023

Seniphos

bevat naast 310 g/l fosfaat (P2O5) ook 43 g/l stikstof (N) en 56 g/l calcium (CaO). Die calcium is in aardappelen belangrijk voor de kwaliteit van de knollen. Het verbetert de schilkwaliteit en de bewaarbaarheid.

Advies: 2x 5 l/ha als het gewas aan de groei is en bij koude perioden.

AgroCentrum staat klaar om
advies te geven

Kalium in aardappelen

Kalium is belangrijk voor beworteling en stevigheid van het gewas. Kalium activeert enzymen in de plant en is belangrijk voor de energiehuishouding en voor de druk op de celwanden. Kalium heeft ook een rol bij het transport van water, koolhydraten en eiwitten. In aardappelen zorgt kalium voor een hogere opbrengst en kwaliteit door grotere knollen. Bij een tekort aan kalium is een plant gevoeliger voor vorst en stress.

Kaliumgebrek in aardappelen

Kaliumgebrek veroorzaakt necrose aan de bladranden en bladpunten. De eerste symptomen zijn zichtbaar op de oudste bladeren. De bladranden hangen vaak een beetje naar beneden.

Wanner kaliumgebrek in aardappelen?

Een tekort aan kalium komt vaak voor bij een te lage pH en op lichte, droge gronden. Kalium kan bij een teveel aan neerslag/beregening ook uitspoelen. Op hele zware kleigronden is de kalium soms wel aanwezig maar zo sterk gebonden aan de kleideeltjes, dat de plant toch gebrek heeft aan kalium. Een te hoge concentratie calcium en/of magnesium in de grond kan er voor zorgen dat de plant een tekort heeft aan kalium.

Ruimte voor tekst

Ruimte voor tekst

Advies producten

AGrocentrum total care

Kali TS 340

bevat naast 325 g/l kali (K2O) ook 220 g/l zwavel (S) en 45 g/l stikstof (N). Het grote voordeel van Kali TS 340 is dat het direct wordt opgenomen door het blad.

Benieuwd hoe AgroCentrum jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en
vrijblijvend een gesprek aan met een van ons.

Reitsma Yet AgroCentrum

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator
HarmJan AgroCentrum

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.