Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator
+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl
Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist
+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl
De verkoop binnendienst is te bereiken op:
AgroCentrum is leverancier van bladmeststoffen en adjuvanten maar verkoopt niet rechtstreeks aan telers of akkerbouwers. AgroCentrum verkoopt haar bladmeststoffen aan geselecteerde handelsbedrijven in Nederland en België. Er zit vast een leverancier bij u in de buurt.
Het zijn allebei chemische verbindingen van mangaan. Mangaansulfaat (MnSO4) is een in water oplosbaar zout dat mangaan en sulfaat-ionen bevat. De mangaan is gebonden aan zwavel en zuurstof. Het wordt gebruikt als meststof om een mangaantekort in de bodem te corrigeren. In Mantrac Pro zit mangaancarbonaat (MnCO3). Deze verbinding bestaat uit mangaan, koolstof en zuurstof. De vaste stof komt in de natuur voor in de vorm van mineralen. Het kan ook synthetisch worden geproduceerd. Mangaancarbonaat wordt goed opgenomen door een plant, werkt langer en is zachter voor een gewas dan mangaansulfaat.
Als het voedingselement ijzer (Fe) in contact komt met andere elementen, dan slaat het gemakkelijk neer en is het in die vorm niet meer opneembaar voor de plant. Een chelaat is een organisch element dat ijzer als het ware als een klauw vasthoudt, waardoor het ijzer niet kan neerslaan maar in oplossing blijft en dus opneembaar blijft voor de plant.
Alle voedingselementen spelen een rol! Voeding werkt op de stofwisseling van planten. Een gewas dat voldoende voedingselementen op kan nemen, heeft een betere stofwisseling en is weerbaarder. Justus von Liebig schreef al lang geleden dat de voedingstoestand (lees balans) een van de hoofdfactoren is die ziektegevoeligheid beïnvloedt. Sommige nutriënten (o.a. mangaan, zwavel, zink en koper) hebben een fungi toxische werking bij contact met een schimmel en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van fytoalexinen en fenolen en lignine. Fytoalexinen dragen bij aan de afweer tegen ziekten, fenolen hebben antioxidante en antimicrobiële eigenschappen en lignine zorgt voor stevigheid van plantencellen. Niet voor niets wordt de meststof Vitalosol Gold (met zwavel, mangaan en koper) veel ingezet op gewassen die lang op het veld staan.
Koper is een zeer belangrijk element voor de vitaliteit van een gewas. Een kopergebrek is vaak niet zichtbaar. Koper is belangrijk voor de ademhaling en fotosynthese van planten. Daarnaast is koper essentieel voor de aanmaak van lignine in celwanden en daarmee voor de stevigheid van een gewas. Koper heeft ook een functie bij de aanmaak van fytoalexinen (plantaardige afweerstoffen die de plant beschermen tegen schimmels, virussen, bacteriën, UV-straling en insecten) en bij wondheling.
Een tekort aan koper komt vaak voor op humusrijke zandgronden met een hoge pH. Hoge gehalten aan stikstof, fosfaat en molybdeen zijn ook vaak een oorzaak van kopergebrek.