Het element kalium is ten eerste belangrijk voor beworteling, ten tweede voor de stevigheid en tot slot voor de maat van de vruchten. Kalium activeert namelijk enzymen in de plant en is daarnaast belangrijk voor de energiehuishouding en voor de druk op de celwanden. Kalium heeft bovendien ook een rol bij het transport van water, koolhydraten en eiwitten. Het heeft daarom ook invloed op de smaak van de vruchten. Aardbeiplanten met voldoende kalium zijn tot slot meer stressbestendig.
Omdat kalium een belangrijke rol speelt bij de waterbalans, veroorzaakt kaliumgebrek geelverkleuring aan de bladranden en tussen de nerven. Soms ontstaan bruine, necrotische plekken (uitdroging van het blad), waardoor het blad verdort. De eerste symptomen zijn zichtbaar op de oudste bladeren. Omdat kalium ook belangrijk is voor de stevigheid van cellen, geeft kaliumtekort vaak verzwakte stengels, waardoor de planten vatbaarder worden voor breuk. Een tekort aan kalium kan ook leiden tot algemene groeivertraging, waardoor de planten kleiner blijven en minder productief zijn.
Een tekort aan kalium komt vaak voor bij een te lage pH en op lichte, droge gronden. Kalium kan bij een teveel aan neerslag/beregening ook gemakkelijk uitspoelen. Op hele zware kleigronden is de kalium soms wel aanwezig maar zo sterk gebonden aan de kleideeltjes, dat de plant toch gebrek heeft aan kalium. Een te hoge concentratie calcium en/of magnesium in de grond, kan er voor zorgen dat de plant een tekort heeft aan kalium.
Kali TS 340 bevat naast 325 g/l kali (K2O) ook 220 g/l zwavel (S) en 45 g/l stikstof (N). Het grote voordeel van Kali TS 340 is dat het direct wordt opgenomen door het blad en werkt daarom zeer doeltreffend.
Advies: 2 toepassingen met 5 l/ha, bij 1e gezette vrucht. Na 10 agen herhalen.
Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator
+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl
Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist
+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl
De verkoop binnendienst is te bereiken op: