Calcium in aardappelen

Calcium in aardappelen

Calcium in aardappelen

Calcium (in aardappelen) is essentieel voor de vorming van celwanden en membranen. Deze zijn op hun beurt cruciaal voor de stevigheid van het gewas en van de knollen. Bovendien is calcium van groot belang voor de groei van jong weefsel (groeipunten) en voor de kwaliteit en opbrengst van de knollen. Eenmaal opgenomen in de plant, is calcium niet erg mobiel en wordt het lastig getransporteerd door de plant.

Calciumgebrek in aardappelen

Een aardappelgewas onttrekt gemiddeld 80 kg calcium per hectare per jaar. Calciumgebrek manifesteert zich door beschadigde groeipunten, verbranding van bladpunten en gekrulde en vervormde bladeren bovenin de plant. Daarnaast zal pootgoed slecht kiemen en inwendig bruin komt ook vaker voor bij een calciumtekort. Bovendien is de aardappel bij een calciumtekort gevoeliger voor zwarte spikkel en roest, die de schilkwaliteit negatief beïnvloeden.

Calciumgebrek in aardappel

© Yara International ASA/Yara US

Calciumgebrek in aardappel

© Yara International ASA/Yara US

Wanneer calciumgebrek in aardappelen?

Gemiddeld onttrekt een aardappelgewas 80 kg calcium per hectare. Calciumtekort komt vaak voor op lichte gronden door uitspoeling en op zure veengronden met een (te) lage pH, vooral bij droogte. Daarnaast maakt Borium calcium beter transporteerbaar. Niet alleen Kalium maar ook magnesium spelen een belangrijke rol bij de beschikbaarheid van calcium. Net als bij een overmaat aan kalium en magnesium is calcium niet of slecht beschikbaar. Bij heet en schraal weer ontstaat vaak ook een calciumtekort. Er hoeft dan niet per se sprake te zijn van een calciumtekort, maar de calciumbalans in de plant is dan verstoord. De plant gaat veel verdampen om af te koelen, waardoor celwanden en membranen gaan lekken en de bladpunten en bladranden kunnen afsterven.

AgroCentrum advies voor calcium in aardappelen

Caltrac ZB bevat naast 559 g/l calcium (CaO) ook 3 g/l borium (B) en 31 g/l zink (Zn). Caltrac ZB bevat daarmee veel meer calcium dan calciumnitraat of calciumchloride producten. Het is daarom ook zeer gewasveilig.
Advies: 5 l/ha aan het begin van de knolzetting + 2 l/ha na 14 dagen voor onderhoud.

Lebocal Hepta bevat naast 170 calcium (CaO) ook 6 g/l mangaan (Mn) en 8 g/l zink (Zn). Het is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de bioteelt! Het geeft geen zichtbaar residu en is ook inzetbaar bij hogere temperaturen.
Advies: 5 l/ha bij begin knolzetting.

Brassitrel Pro bevat naast 125 g/l calcium (CaO) nog tal van andere uitgebalanceerde voedingselementen als borium, mangaan, molybdeen, stikstof en magnesium. Het is goed regenvast en heeft een lange werking.
Advies: 3 – 5 l/ha met een interval van 10 – 14 dagen. Eerste maal 1 week na 100% opkomst.

Seniphos bevat naast 56 g/l calcium (CaO) ook 310 g/l fosfaat (P2O5)  en 43 g/l stikstof (N).
Advies: 2x 5 l/ha als het gewas aan de groei is en bij koude perioden.

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.