Fosfaat in aardappelen

Fosfaat in aardappelen

Fosfaat in aardappelen

Fosfaat is belangrijk voor de celdeling, celstrekking en voor het energie transport in de plant. ATP is het energie-molecuul waarop veel chemische processen in de plant draaien. Fosfor is ook een belangrijke component van celmembranen. De aardappelplant heeft fosfaat nodig voor knolvorming. De timing is daarbij belangrijk. Een vroege toepassing verhoogt het aantal knollen, een wat latere toepassing geeft grovere/langere knollen. Het onderwatergewicht stijgt bij voldoende beschikbaarheid van fosfaat.

Fosfaatgebrek in aardappelen

Een aardappelgewas onttrekt gemiddeld 66 kg P2O5/ha/jaar. Als een aardappelgewas te weinig fosfaat heeft, dan gaat dat ten koste van de groei. Er ontstaat een gedrongen gewas. Heel typerend voor een fosfaatgebrek is de donkere, soms bijna naar paars neigende bladkleur. Ook het onderste deel van de stengel kleurt donker. Oudere bladeren worden als eerste aangetast. Fosfaatgebrek in aardappelen geeft minder zijwortels en knollen. Een overmaat van fosfaat in aardappelen kan de oorzaak zijn van een ijzergebrek.

Fosfaatgebrek in aardappel

© Yara International ASA/Yara US

Links voldoende fosfaat, rechts een tekort

© Yara International ASA/Yara US

Wanneer fosfaatgebrek in aardappelen?

Een tekort aan fosfaat komt vaak voor bij koude omstandigheden. Bij 13 °C is de opname van fosfaat slechts 30% van de opname bij 21 °C. Op gronden met een (te) lage pH ontstaat ook gemakkelijk een fosfaat tekort. Bij een pH van 4,5 is de opname van fosfaat 50% van de opname bij een pH van 6 à 7. Een te laag humusgehalte en/of een te hoge concentratie aan ijzer en/of aluminium (P-fixerende gronden) kunnen ook een oorzaak zijn van een fosfaat tekort in aardappelen. Extreme droogte kan een fosfaatgebrek verergeren.

AgroCentrum advies voor fosfaat in aardappelen

Hydrophos bevat naast 458 g/l fosfaat (P2O5) ook 74 g/l kali (k2O) en 96 g/l magnesium (MgO). Het grote voordeel van Hydrophos is dat het direct wordt opgenomen door het blad.
Advies: 2x 5 l/ha te spuiten voordat de stolonen zich verdikken.

Seniphos bevat naast 328 g/l fosfaat (P2O5) ook 41 g/l stikstof (N) en 55 g/l calcium (CaO). Die calcium is in aardappelen belangrijk voor de kwaliteit van de knollen. Het verbetert de schilkwaliteit en de bewaarbaarheid.
Advies: 2x 5 l/ha als het gewas aan de groei is en bij koude perioden.

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.