Zwavel in aardappelen

Zwavel in aardappelen

Zwavel in aardappelen

Zwavel is belangrijk voor de eiwitsynthese en daarmee ook voor de vorming van aminozuren en vitamines. Zwavel is ook belangrijk voor een correcte werking van stikstof in de plant en het speelt een rol bij het vastleggen van stikstof uit de lucht. Een aardappelgewas dat voldoende zwavel bevat is weerbaarder tegen schimmelinfecties, bacteriën en vraat. Zwavel geeft dus bescherming tegen biotische- en abiotische stress en is daarmee belangrijk voor een goede opbrengst en kwaliteit van de knollen.

Zwavel gebrek in aardappelen

Een aardappelgewas onttrekt gemiddeld 40 – 60 kg SO3/ha/jaar. Bij een zwaveltekort in aardappelen kleuren de jongste bladeren geel en er is altijd sprake van een verminderde groei. Het is soms lastig om het verschil te zien tussen een zwaveltekort en een stikstoftekort. Meestal is de aardappelplant bij een stikstoftekort nog meer gedrongen dan bij een zwavelgebrek.

Zwavelgebrek in aardappel

© Yara International ASA/Yara US

Zwavelgebrek in aardappel

© Yara International ASA/Yara US

Wanneer zwavelgebrek in aardappelen?

Een tekort aan zwavel komt vaak voor bij een lichte (te) zure grond en op gronden met een te laag humusgehalte. Ook op slecht doorlatende gronden hebben gewassen vaak last van een te laag zwavel gehalte. Hevige regenval kan ook zorgen voor uitspoeling. Hoge gehaltes aan borium en molybdeen kunnen ook een oorzaak zijn van een zwavelgebrek.

AgroCentrum advies voor zwavel in aardappelen

ACS Zwavel 800 800 g/l elementair zwavel. Daarmee heeft het zowel een voedend vermogen als ook een fungicide werkend vermogen. Het is een goede, snel opneembare zwavelformulering. Het mag worden toegepast in de biologische teelt.
Advies: 3 – 5 /ha bij het sluiten van de rijen. Meestal zijn 1 – 3 toepassingen voldoende.

Vitalosol Gold bevat naast 570 g/l elementair zwavel (S) ook 150 g/l mangaan (Mn) en 40 g/l koper (Cu). Het mag worden toegepast in de biologische teelt. Naast een voedende werking heeft Vitalosol Gold ook een werking tegen abiotische stress.
Advies: 3 – 5 l/ha toevoegen aan de gewasbescherming. Pas op met mengingen. Raadpleeg de menginfo die beschikbaar is. Vul altijd eerst de tank met 2/3 water en voeg Vitalosol Gold als eerste toe.

Thiotrac 300 bevat naast 300 g/l zwavel (750 g/l SO3) ook 200 g/l stikstof (N). Omdat de zwavel in de aangeboden vorm voorkomt, heeft het alleen een voedende functie en geen fungicidewerking maar het is daardoor wel direct opneembaar voor het aardappelgewas.
Advies: 5 l/ha bij het sluiten in de rij. Eventueel na 10 – 14 dagen herhalen.

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.