Algemeen

Algemeen

Algemeen

Als een plant elementen tekort komt, en dat is niet altijd zichtbaar, dan zal de opbrengst en/of de kwaliteit van het gewas hier onder lijden. Even Justus von Biebig formuleerde de “wet van het minimum”. Hij stelde vast, dat de groei en opbrengst worden beperkt door het voedingselement dat onvoldoende aanwezig is, gemeten aan de eisen van de plant. Zie het als een regenton, gevuld met elementen. Als er van 1 element te weinig aanwezig is, kan je van andere nutriënten nog zoveel geven, dat ene element is bepalend voor de opbrengst en kwaliteit van het gewas.

Beschikbaarheid van elementen

Voedingselementen moeten niet alleen aanwezig zijn, ze moeten ook beschikbaar zijn voor de plant. De plant moet ze kunnen opnemen. Zaken als pH, hoeveelheid organische stof in de grond en de verhouding tussen elementen spelen hierbij een rol. Een hogere pH-waarde in de bodem zorgt voor een slechtere beschikbaarheid van bijv. mangaan. Daarentegen leidt een lagere pH-waarde tot een mindere opname van magnesium. Het optimum is een pH van 6,5 maar op zandgrond is een pH van 5,5 – 6 ook goed en op rivierklei ligt dat rond de pH 6,5 – 7,5. Ook het humusgehalte is van belang. Een hoog humsgehalte in de bodem fixeert elementen zoals mangaan, koper en zink.

AgroCentrum ph waarde

Cirkel van beïnvloeding

Zelfs wanneer alle voedingselementen beschikbaar zijn, kunnen er nog steeds gebreksverschijnselen ontstaan. Niet alleen de juiste hoeveelheid is van belang, ook de juiste balans tussen tussen de verschillende voedingsstoffen is belangrijk. Overdosering van een element kan op lange termijn, problemen geven met de opname van andere elementen. Het bekendste voorbeeld is de interactie tussen kalium en magnesium. Een zeer goede of overmatige toevoer van kalium veroorzaakt een lagere opname van magnesium. Dat laatste geldt overigens ook voor Calcium.

Symptomen van gebreksverschijnselen

Een ernstig tekort aan voedingselementen kan zichtbaar zijn aan
het gewas. Met enige kennis van de elementen kun je aan de
hand van de symptomen zien welk element te weinig aanwezig
is in de plant. Een stikstof tekort bijvoorbeeld, is vooral zichtbaar
op het oude blad. Terwijl een tekort aan calcium of borium als
eerste zichtbaar wordt aan het nieuwe blad.

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.