Calcium in uien

Calcium in uien

Calcium in uien

Calcium is belangrijk voor de vorming van celwanden en membranen, die op hun beurt weer belangrijk zijn voor de stevigheid van het gewas en van de uien. Daarnaast is calcium belangrijk voor de groei van jong weefsel (groeipunten) en voor de opbrengst, kwaliteit, en bewaarbaarheid van de uien. Wanneer calcium eenmaal in de plant is vastgelegd, is het niet erg mobiel en wordt het lastig getransporteerd door de plant.

Calciumgebrek in uien

Een ernstig calciumgebrek in uien zie je goed aan de afgestorven bladpunten. Uien die geteeld zijn met te weinig calcium hebben vaak een slechte kwaliteit. De rokken zitten te los van elkaar en er is vaak sprake van bruinverkleuring.

Calciumgebrek in uien. © Yara International ASA/Yara US

Wanner calciumgebrek in uien?

Een tekort aan calcium komt vaak voor op lichte gronden (uitspoeling) met een te lage bodemvoorraad. Borium maakt calcium beter transporteerbaar. Voorkom dus een gebrek aan borium. Kalium en magnesium spelen ook een belangrijke rol bij de beschikbaarheid aan calcium. Bij een overmaat aan kalium en magnesium, is calcium niet of slecht beschikbaar. Bij droog en heet weer zien we vaak ook een calciumtekort ontstaan. Er hoeft dan niet echt sprake te zijn van een calciumtekort maar de calciumbalans in de plant is dan verstoord. De plant gaat veel verdampen (om af te koelen). De celwanden en membranen gaan lekken en de bladpunten en bladranden kunnen afsterven.

AgroCentrum advies voor borium in uien

Caltrac ZB  bevat naast 559 g/l calcium (CaO) ook 3 g/l borium (B) en 31 g/l zink (Zn). Caltrac ZB bevat daarmee veel meer calcium dan calciumnitraat of calciumchloride producten. Het is daarom ook zeer gewasveilig.
Advies: 1-2 keer 3 – 5 l/ha bij het optreden van gebreksverschijnselen. Ook preventief toepassen voor maximale (bewaar)kwaliteit.  


Lebosol Hepta bevat naast 170 calcium (CaO) ook 6 g/l mangaan (Mn) en 8 g/l zink (Zn). Het is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de bioteelt! Het geeft geen zichtbaar residu en is ook inzetbaar bij hogere temperaturen.
Advies: 5 l/ha bij begin bolling.


Brassitrel Pro bevat naast 125 g/l calcium (CaO) nog tal van andere uitgebalanceerde voedingselementen als borium, mangaan, molybdeen, stikstof en magnesium. Het is goed regenvast en heeft een lange werking.
Advies: 3 – 5 l/ha met een interval van 10 – 14 dagen. Vanaf 3 tot 4 bladeren.


Seniphos bevat naast 56 g/l calcium (CaO) ook 310 g/l fosfaat (P2O5)  en 43 g/l stikstof (N).
Advies: 2x 5 l/ha als het gewas aan de groei is en bij koude perioden.

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.