Kalium zorgt voor een betere groei van de boom en maakt bomen beter bestand tegen wintervorst en stress. Het is belangrijk voor de stevigheid en de maat van de vruchten. Vooral bij peer zien we een positief effect van kalium op de vruchtkwaliteit. Kalium activeert enzymen in de plant en is belangrijk voor de energiehuishouding en voor de druk op de celwanden. Kalium heeft ook een rol bij het transport van water, koolhydraten en eiwitten. Kalium heeft met name bij peer invloed op vruchtmaat, kleur en smaak. De kalium/calcium-verhouding is erg belangrijk voor stevige vruchten.
Kaliumgebrek veroorzaakt afsterving van het blad. Dit begint bij de bladpunten van het oudste blad. In een jonge aanplant is het kaliumgehalte in de vruchten vaak eerder te hoog dan te laag. Jonge bomen wortelen oppervlakkig en nemen meer kalium op. Een hoog kaliumgehalte in combinatie met grote vruchten verhoogt het risico op inwendig bruin.
Een tekort aan kalium komt vaak voor bij een te lage pH en op lichte, droge gronden. Kalium kan bij een teveel aan neerslag/beregening ook gemakkelijk uitspoelen. Op hele zware kleigronden is de kalium soms wel aanwezig maar zo sterk gebonden aan de kleideeltjes, dat de bomen toch gebrek hebben aan kalium. Een te hoge concentratie calcium en/of magnesium in de grond kan er voor zorgen dat de boom een tekort heeft aan kalium.
Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator
+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl
Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist
+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl
De verkoop binnendienst is te bereiken op: