koper in pitfruit

koper in pitfruit

Borium in pitfruit

Koper is belangrijk voor de ademhaling en fotosynthese van alle bomen en planten. Daarnaast is koper essentieel voor de aanmaak van lignine in celwanden en daarmee voor de stevigheid van appels en peren. Koper heeft ook een functie bij de aanmaak van fytoalexinen (plantaardige afweerstoffen die de plant beschermen tegen schimmels, virussen, bacteriën, UV-straling en insecten) en bij wondheling en het kent bovendien een anti-bacteriële werking. Koper is dus een zeer belangrijk element voor de vitaliteit van het gewas. Producten die koper bevatten in de vorm van koperoxychloride worden in de fruitteelt vaak gebruikt vanwege hun nevenwerking.

Kopergebrek in pitfruit

Koper heeft een lage mobiliteit in de plant. Gebrekssymptomen treden daarom op bij de jongste bladeren. Bij kopertekort worden de eindbladeren geel, krullen wat omhoog, verwelken en vallen daarna af. Uiteindelijk kan zelfs de hele scheut afsterven. Bij een ernstig tekort kan de schors barsten en kan opslag extreem ontwikkelen.

Wanneer kopergebrek in pitfruit?

Koper is steviger gebonden aan organische stof dan welk nutriënt dan ook. Kopertekorten zijn dan ook te verwachten op veengronden of andere gronden met meer dan 8% organische stof (bijv. humusrijke zandgronden). Daarnaast is de pH erg belangrijk voor de beschikbaarheid van koper. Gronden met een hoge pH geven ook kans op een kopertekort. Het gebrek is niet altijd goed zichtbaar. Hoge gehaltes aan stikstof, fosfaat, zink en molybdeen kunnen ook een oorzaak zijn van een kopergebrek.

AgroCentrum advies voor koper in pitfruit

ACS-Tribas 360 bevat 24% koper als tribase kopersulfaat (360 g/l)
Advies:  1,5 – 2 l/ha, Meerdere toepassingen op het blad.

ACS Koper 350 en ACS Koper 500 zijn beide producten op basis van koperoxychloride. In ACS Koper 350 zit 350 g/l koper. Dit is een vloeibaar product. ACS Koper 500 is een poeder en bevat 500 g/l koper. ACS Koper 500 mag worden toegepast in de biologische teelt.
Advies: 0,25 – 0,5 l-kg/ha

Lebosol Hepta Kupfer Bevat 60 g/l koper. Door toevoeging van heptagluconzuur is het product heel goed opneembaar door het blad. Lebosol Hepta Kupfer mag worden toegepast in de biologische teelt.
Advies: 2 – 3 l/ha met minimaal 300 liter water.

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.