Mangaan in pitfruit

Mangaan in pitfruit

Mangaan in pitfruit

Mangaan is belangrijk voor meer dan 35 enzymatische processen in de plant. Mangaan is onder andere belangrijk voor bladkwaliteit (fotosynthese), aanmaak van lignine in celwanden en voor de aanmaak van fytoalexinen (plantaardige afweerstoffen die de plant beschermen tegen schimmels, virussen, bacteriën, UV-straling en insecten). Mangaan heeft ook een belangrijke functie bij wondheling en is met al deze functies dus zeer belangrijk voor de vitaliteit en stevigheid van het gewas.

Mangaangebrek in pitfruit

Een mangaantekort zie je bij jonge, volledig ontwikkelde bladeren. Ze vertonen geelgroene of gele verkleuring maar de bladnerven én aangrenzend weefsel blijven groen. Het ziet er vaak een beetje mozaiekachtig uit. Later verschijnen er necrotische vlekken, soms wit van kleur. De symptomen van mangaangebrek lijken soms enigszins op die van een ijzergebrek maar bij een ijzertekort blijven  alleen de hoofdnerven groen en niet het aangrenzend weefsel.

Mangaangebrek in pitfruit

© Yara International ASA/Yara US

Wanneer mangaangebrek in pitfruit?

Een tekort aan mangaan komt vaak voor op gronden met een hoge pH (Mn slaat neer bij een pH van > 6,5), humusrijke gronden maar ook op losse zandgronden. Mangaangebrek uit zich eerder bij koude, natte omstandigheden en bij ernstig uitgedroogde gronden. Hoge gehaltes aan ijzer en fosfaat kunnen ook een oorzaak zijn van een mangaangebrek.

AgroCentrum advies voor mangaan in pitfruit

Mantrac Pro bevat 500 g/l mangaan (Mn). Het is een zeer gebruiksvriendelijke vloeibare bladmeststof, die snel door het gewas wordt opgenomen en zorgt voor langdurige voeding. Het kan goed in combinatie met veel gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.
Advies: 2 keer 0,5 l/ha vanaf groene knop tot ballonstadium + 2 keer 0,5 l/ha in de nabloei periode. Voor een groene achtergrondkleur is het advies 6 x 2,25 l/ha vanaf junirui tot de oogst.

Vitalosol Gold bevat naast 150 g/l mangaan (Mn) ook 570 g/l elementair zwavel (S) en 40 g/l koper (Cu). Het mag worden toegepast in de biologische teelt. Naast een voedende werking heeft Vitalosol Gold ook een werking tegen abiotische stress.
Advies: 3 – 5 l/ha toevoegen aan de gewasbescherming. Pas op met mengingen. Raadpleeg de menginfo die beschikbaar is. Vul altijd eerst de tank met 2/3 water en voeg Vitalosol Gold als eerste toe.

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.