ijzer in pitfruit

ijzer in pitfruit

IJzer in pitftuit

IJzer is belangrijk voor diverse enzymatische processen in de plant en voor de aanmaak van eiwitten. IJzer is essentieel voor de aanmaak van bladgroen (chlorofyl) en dus voor de fotosynthese. Bij peren is ijzer ook belangrijk voor een goede grondkleur van de vruchten.

IJzergebrek in pitfruit

Symptomen van een ijzertekort in appels en peren start altijd met een geelverkleuring tussen de nerven van het jongste blad. Oudere bladeren blijven in eerste instantie groen. Eerst wordt het bladweefsel groengeel, later citroengeel en uiteindelijk vaal witgeel. De hoofdnerven van het blad blijven groen. Binnen een boom vertonen sommige jonge scheuten wel symptomen en anderen niet. In een nog verder stadium volgt de necrose die meestal op de bladrand begint en vervolgens over heel het blad ontwikkelt. De symptomen van ijzertekort lijken enigszins op die van een beginnend magnesiumtekort maar bij een tekort aan magnesium zien we de symptomen meer op oudere bladeren en deze kleuren uiteindelijk bruin. Bladeren van een ijzertekort kleuren meer wit. De symptomen van een ijzertekort kunnen ook verward worden met een mangaantekort maar bij een ijzertekort blijven alleen de  hoofdnerven groen en bij een mangaantekort blijven alle nerven én het aangrenzend weefsel groen.

IJzergebrek in appel

© Yara International ASA/Yara US

IJzergebrek zichtbaar op de bloemen

© Yara International ASA/Yara US

Wanneer ijzergebrek in pitfruit?

Een tekort aan ijzer komt vaak voor op kalkhoudende gronden met een hoge pH. Dit speelt vaak op zeekleigronden. Ook op gronden met een (te) hoog kopergehalte zien we regelmatig een ijzertekort. Wortelsnoei kan ijzergebrek bij peren bevorderen. IJzer kan worden toegediend als bladmeststof maar ook via de bodem. Bij bodemtoepassing wordt gekozen voor een ijzerchelaat.

AgroCentrum advies voor ijzer in pitfruit

Ferleaf 100 is een ijzer EDTA chelaat voor bladtoepassing en bevat 100 g/l ijzer.
Advies: meerdere keeren 0,75 1 l/ha bij zichtbare gebrekssymptomen.Lebosol Hepta Eisen bevat 56 g/l ijzer en is geschikt voor bodem- en bladtoepassing. Lebosol Hepta Eisen mag worden toegepast in de biologische teelt.
Advies: 3 – 7 ltr vanaf vruchtmaat hazelnoot.


Ferritrac 54 Is een vloeibare ijzermeststof op basis van ijzer EDDHA chelaat en bevat 54 g/l ijzer. Het is geschikt voor bodemtoepassing. Ferritrac 54 liefst toepassen tijdens een regenbui of na de toepassing inregenen om afbraak door zonlicht te beperken.
Advies: 10 – 30 l/ha zwartstrook afhankelijk van het tekort. Toepassen vóór in de groeiseizoen (kort voor bloei) of in de periode dat de wortels meest actief zijn (augustus).

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.