stikstof in pitfruit

stikstof in pitfruit

Stikstof in pitfruit

Stikstof is belangrijk voor veel groeiprocessen in een fruitboom. Stikstof speelt eigenlijk een belangrijke rol in de stofwisseling van elk gewas. Het is belangrijk voor een snelle bladontwikkeling en een mooie bladstand en dus voor een goede fotosynthese. Het wordt vaak gegeven in de vorm van ureum, ammonium of nitraat maar het is ook mogelijk om stikstof te geven in de vorm van aminozuren en dat levert veel voordeel op (o.a. energiebesparing). Let op te veel stikstof kan ook voor problemen zorgen.

Stikstofgebrek in pitfruit

De beschikbaarheid van stikstof is in de fruitteelt geen vanzelfsprekendheid. De bodem zal van nature veelal pas vanaf medio mei stikstof mineraliseren. De bodemtemperatuur moet immers boven de 8-10°C zijn. Organische meststoffen die in het voorjaar toegediend worden, komen in een periode met lage bodemtemperaturen en een natte grond vaak moeizaam tot hun recht. Hier tegenover staat dat de stikstofbehoefte van het gewas, in de eerste periode van het jaar juist hoog is. Een appel- of een perenaanplant gebruikt 50% van zijn benodigde stikstof in de periode april – medio mei. Vooral peren en bijvoorbeeld ook een appelras zoals Natyra, reageert sterk op een stikstof tekort in de bloei. Dit resulteert in kleine egaal gele blaadjes (ook de nerven kleuren geel). De zetting is gebrekkig en een bloemknopvorming matig. Overmatige of te late toediening van stikstof veroorzaakt een vermindering van de rode kleur bij rode appels. De stikstof veroorzaakt dan een overmatige ontwikkeling van het blad waardoor de vruchten in de schaduw komen te hangen en niet goed kleuren.

Stikstof gebrek in peer

Lebosol® Dünger GmbH

Wanneer stikstofgebrek in pitfruit

Stikstofgebrek in fruit kan voorkomen bij droogte of juist bij (te) veel neerslag (uitspoeling) en op gronden met een te laag organisch stofgehalte. In situaties van extreem snelle gewasgroei ontstaat het stikstofgebrek eerder dan bij een rustig groeiend gewas.

AgroCentrum advies voor stikstof in pitfruit

Nutrino Pro bevat 23% (293 g/l) Totaal Stikstof, waarvan 15% Ureum stikstof en 8% Ureum formldehyde stikstof en 2 biostimulanten Pidolzuur en R100® Bevat bovendien 33 g/l magnesium (MgO) en 64 g/l sulfaat (SO3).
Advies:  2,5 l/ha na de bloei wekelijks als standaardtoepassing voor stikstofvoeding.

Ferticell Protein nitrogen 16 bevat 100% natuurlijke pantaardige aminzuren die omgerekend 16% stikstof leveren. Het mag worden toegepast in de biologische teelt.
Advies: 5 – 15 kg/ha, 3 tot 4 keer toepassen met een tussenpoos van 5 – 7 dagen.

Thiotrac 300 bevat naast 200 g/l stikstof ook 300 g/l direct opneembare zwavel, belangrijk voor de N:S-verhouding.
Advies: 5 l/ha Thiotrac 300 2 – 3 weken na het planten. Eventueel herhalen.

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.