Stikstof in uien

stikstof in uien

Stikstof in uien

Stikstof is belangrijk voor veel groeiprocessen in een uiengewas. Stikstof speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van uien. Het is essentieel voor een goede gewasontwikkeling. Een uiengewas heeft extra stikstof nodig voor een hoge opbrengst (ui grootte en gewicht).

Stikstofgebrek in uien

Als een uienplant te weinig stikstof krijgt, dan ontstaat er te weinig groei en dus een gedrongen gewas. Het blad verkleurt en wordt lichtgroen. Bij een ernstig gebrek ontstaat er necrose vanuit de bladpunt. Bij een overdaad aan stikstof (nitraat) wordt het uiengewas gevoeliger voor ziekten en plagen (oa trips) en ontstaat een lossere, slecht te bewaren bol.

links voldoende stikstof, rechts stikstof tekort

Wanneer stikstofgebrek in uien?

Stikstofgebrek in uien komt vaak voor bij droogte of juist bij (te) veel neerslag (uitspoeling) en op gronden met een te laag organisch stofgehalte. Te veel koolstofresten (bijv. stro) in de bodem kan ook een oorzaak zijn van stikstofgebrek in uien. Er wordt dan te veel stikstof gebruikt om het stro te verteren en het gewas komt vervolgens stikstof tekort. In situaties van extreem snelle gewasgroei ontstaat het stikstofgebrek eerder dan bij een rustig groeiend gewas.

AgroCentrum advies voor stikstof in uien

Nutrino Pro ( bevat 23% (293 g/l) Totaal Stikstof, waarvan 15% Ureum stikstof en 8% Ureum formldehyde stikstof en 2 biostimulanten Pidolzuur en R100®. Bevat bovendien 33 g/l magnesium (MgO) en 64 g/l sulfaat (SO3).
Advies: Advies: 2 – 5x 5-10 l/ha toevoegen aan de gewasbescherming.

Thiotrac 300 bevat naast 200 g/l stikstof ook 300 g/l direct opneembare zwavel, belangrijk voor de N:S-verhouding.
Advies: 5 l/ha Thiotrac 300 2 – 3 weken na het planten. Eventueel herhalen.

Total Care is een zeer complete meststof voor de teelt van uien. Naast 120 g/l stikstof bevat het ook fosfaat, kali, magnesium, borium, koper, mangaan, zink én aminozuren. De aminozuren geven energie aan het gewas en de extra mangaan en magnesium zorgen voor een iets donkerder blad. Total Care is zeer geschikt voor perioden van slechte opname vanuit de bodem. Het ondersteunt de groei en maakt het gewas vitaler. De onkruidbestrijding wordt daardoor ook gemakkelijker.
Advies: tijdens perioden van stress 5 tot 10 l/ha. Regelmatig herhalen met interval van 10-14 dagen. Tot het gewas weer voldoende kan opnemen uit de bodem. Voor aanvullende bemesting op normaal groeiende gewassen: 3 tot 4 l/ha. Regelmatig toevoegen aan de bespuitingen.

Benieuwd hoe AgroCentrum
jou kan helpen?

Wij helpen je graag verder. Ga geheel gratis en vrijblijvend
een gesprek aan met een van ons.

Yet Reitsma

Technisch commercieel adviseur & Marketingcoördinator

+31 6 2958 7913
yet.reitsma@agrocentrum.nl

Harm-Jan

Technisch commercieel adviseur & Bemestingsspecialist

+31 6 5720 4161
harm.jan.riemens@agrocentrum.nl

De verkoop binnendienst is te bereiken op:

+31 167 65 31 50
info@agrocentrum.nl

Stel jouw vraag

Contact

Dealers

Samen sterk

De adviseurs van onze dealers beschikken over veel waardevolle praktijkkennis. Voeg daar de noviteiten van AgroCentrum aan toe en samen zorgen we ervoor dat telers de adviezen krijgen die zorgen voor een gezond, vitaal en weerbaar gewas. Samen zorgen we voor topopbrengsten!

Ondersteuning in marketingactiviteiten

Stel je gaat als bedrijf deelnemen aan een beurs, open dag of demoveld. Of je gaat een mailing versturen aan jouw afnemers. Wat ga je uitdragen? AgroCentrum is altijd bereid om te ondersteunen in promotie of (online) marketing activiteiten. Informatie delen over AgroCentrum producten met jullie “handtekening” er onder, in je eigen huisstijl. Dat is hoe wij graag samenwerken.

Demovelden

Vaak levert de (demo)proef een schat aan informatie op. Laten we samenwerken! Wij tonen jullie graag onze demovelden en we worden graag uitgenodigd om ook in jullie demovelden het effect van de AgroCentrum producten te komen bekijken. Neem contact op met Harm-Jan of Yet Reitsma 

Vraagbaak aan de bron

Onze producten worden geproduceerd door echte specialisten en onderbouwd met professionele adviezen. Wij onderhouden goede contacten met hen. Zo ondersteunen zij ons met specifieke informatie zoals Kijk bijvoorbeeld maar eens op tankmix.com  

Zaadbedrijven

Verbinding

Het is ontzettend fijn dat steeds meer zaadbedrijven ons weten te vinden. Met sommigen hebben wij al jaren een goede relatie. Andere weten ons te vinden voor een “spoedklus”. Is er behoefte om grote of kleinere partijen zaad te laten schonen, omzakken of te ontsmetten? Met onze professionele ontsmettingsmachine en met gekwalificeerd personeel, ontzorgen wij jou door diverse zaadbewerkingen in opdracht goed uit te voeren.

Nutriënten en biostimulanten op het zaad

Wat mag er in Nederland en België nog worden toegepast op het zaad? AgroCentrum is in samenwerking met zaadbedrijven altijd op zoek naar de nieuwste oplossingen.  Zo zijn we continu bezig met zoeken naar alternatieven voor gangbare zaadbehandelingsmiddelen en toekomstbestendige oplossingen.

Collecteren & Inkoop granen

AgroCentrum is bevoegd om vermeerderingsgraan te collecteren, schonen en te behandelen. Het graan wordt ontvangen op de Prins Reinierstraat 7-10 in Steenbergen. Daar bevindt zich ook de geijkte weegbrug. Het graan wordt direct geanalyseerd op vocht en hectolitergewicht.

Agrariërs

Elk jaar doe je je uiterste best om jouw gewas zo goed mogelijk te verzorgen. Dat leidt tot een gezonde oogst en een goede opbrengst. Geen jaar is hetzelfde, geen perceel is hetzelfde. Wij zijn er voor jou!

Het is een mooi beroep

Wij kennen het reilen en zeilen van jouw mooie beroep. De omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Wij zijn er om je te helpen met al jouw vragen over voeding, doseringen en het behalen van een maximale oogstresultaat.

En dan moet je schakelen

Je kijkt naar je teelt. Soms is het zichtbaar maar veel vaker niet. Krijgt je gewas wel echt de beste voeding, in de juiste dosering, op het juiste moment? En dus zijn er geregeld vragen:

  • Welke voedingselementen zijn nu nodig?
  • Welke dosering zal ik aanhouden?
  • Hoe weet ik wat een bespuiting mij oplevert?
Wat kan je doen?

Op de website vind je veel informatie over bij (Blad)meststoffen en toevoegmiddelen  Bemestingsadvies per gewas of Mengbaarheid.

Heb je het gewenste antwoord nog niet gevonden? Schroom dan niet en stel je vraag via het contactformulier of per telefoon.

 

Werkzaamheden

Dit jaar verschijnen er nog meer gewassen. Nog even geduld aub.